Hej, här kommer ett inlägg till. Först en tidningsartikel från GP 2009-10-10, sedan lite tips.
"Miljödieseln skapar problem!
Fritidsbåtar som tankar nya miljödieseln får problem.
Tanken riskerar att korka igen.
- Det kan vara direkt livsfarligt, säger Mikael Hinnersson på Sjöräddningssällskapet.
För två år sedan kom kravet att alla fritidsbåtar ska tanka miljödiesel. Det har skapat stora problem för många båtägare.
- Vi har fått bogsera många båtar på grund av miljödieseln den här säsongen. Jag ser att det är ett ökande problem. Speciellt blir det problem på våren när båtarna har varit stilla under en längre tid, säger Jonas Smålander på Sjöräddningssällskapet på Käringön.
Anledningen till problemen är att miljödieseln korkar igen tanken på grund av bakterier som växer.
- Antingen får man tömma tanken helt eller så får man fylla den till 100 procent. Men om man tankar fullt, så börjar det växa mer i den. Det är lite moment 22. Dessutom är det återkommande, båtägaren gör rent filtren och kör lite till och så kraschar det igen, säger Smålander.
Hans kollega, Mikael Hinnersson, berättar:
- Det kan vara direkt livsfarligt. Motorn kan lägga av när som helst, framförallt riskerar den att stanna när du är på väg ut från en hamn eftersom du just startat motorn. Häromdagen fick min kamrat rädda en båt som hade strandat på grund av motorfel, förmodligen på grund av just det här med miljödiesel."
Slut citat.
Tips 1. Pratade med en säker källa idag om problemen. Denne sa att det går inte att lita helt på sjömackarna. Gör själv ett prov, häll upp lite diesel på flaska från en sjömack (ta prov på din diesel i båttanken) den skall då vara lika klar som rent vatten om den är fri från raps, är den det minsta ljusgul, är det raps tillsatt!
Fortfarande gäller att man har en kontakt i oljebranschen så man får tillgång till den "vita" dieseln jag tidigare skrivit om utan rapstillsats. Priset på den vita är i stort sett detsamma som den gula dieseln på vanliga landbensinstationer, men ett säkert drivmedel för båt, vilket tyvärr Regeringen ännu inte förstått. Men de är kanske tvungna "tänka till" på sikt.
Tips 2. Det är nu bara Sverige som håller på med dessa dumheter med rapsinblandning för fritidsbåtägare för ett miljötänkande som kan slå helt fel, sönderslagen havererad båt, "onödiga" hjälpinsatser med avgasutsläpp från Sjöräddningens båtar, jmf yrkestrafiken mot fritidstrafiken utsläppsmässigt ... o.s.v. ett miljötänk som kostar mer än det smakar. Då det bara är Sverige som håller på med rapsinblandning (och mer % raps är på gång att blandas in framgent), så visar det sig att Danmark har endast färgad o ofärgad diesel för skattesatsernas skull,
MEN INGEN RAPSINBLANDNING! Detta innebär alltså om du seglar eller kör till Läsö kommande sommar, passa då på att tanka fullt!! Då får du garanterat "vit" diesel, enl. källan.
Vad som också kommit fram är att den gröna dieseln istället för raps, har en paraffintillsats som gör att viss del av bränslet "paraffinerar" sig vid några minusgrader och går ej att använda... Så fort plusgrader infinner sig återgår dieseln till flytande form och fungerar utmärkt. Yrkestrafiken har antingen uppvärmda tankar eller så beställer man s.k. "vinterdiesel", därför uppkommer inte det problemet. Vad består då "vinterdiesel" av? Detta tänker kanske inte yrkesfiskarna på när de beställer, men enl. initierad källa inom oljeindustrin, består vinterdieseln av ca 70% fotogen och ca 30% grön diesel. Ni läste rätt, 70% fotogen! Då blir det aldrig någon "paraffinering". 30% dieseln tjänstgör här endast som smörjning för pumpen, annars kan den skära. Viss yrkestrafik kör även på tjockolja, men den oljan måste då förvärmas till lättflytande form.
Den fritidsbåtsägare som "råkar" ha grön diesel i sin tank under vintern får en "paraffinering" av sitt bränsle, men märker inte detta då båten stått på land och ej varit i drift. Detta var lite extra kuriosa, kunskaper jag erhållit vid min "djupdykning" i ämnet med olikfärgad diesel.
Till sist önskas en trevlig sommar 2011.
Tänk nu på vad och var du tankar!
Mvh
Bengt.